Warszawska Szkoła Zdrowia, powstała jako unikatowa wolna wszechnica społeczna, oparta na wolontariacie, otwarta dla wszystkich, która już 25. rok szerzy wiedzę o zdrowiu i zapobieganiu chorobom społecznym. Od maja 2011 r. Warszawska Szkoła Zdrowia działa jako jednostka ogólnouczelniana przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie o nazwie „Warszawska Szkoła Zdrowia przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania”, która przejęła dorobek oraz tradycje WSZ (dotychczas działającej w ramach stowarzyszenia WSZ) i jest jej kontynuatorką. Rok szkoleniowy 2011/2012 był rokiem jubileuszowym.
Warszawska Szkoła Zdrowia pod hasłem „Nie dajmy się”, z powodzeniem włączyła się w szeroką akcję propagowania zdrowego stylu życia i kształtowania postaw prozdrowotnych. Ta wszechnica krzewi wśród mieszkańców stolicy i okolic wiedzę o zdrowiu oraz zapobieganiu chorobom społecznym, znajdując uznanie nie tylko w kraju, lecz także za granicą. Dowodzi tego umieszczenie w 2007 roku Warszawskiej Szkoły Zdrowia w Katalogu Dobrych Praktyk Unii Europejskiej, wśród 100 najlepszych pozarządowych organizacji w Europie (www.eurohealthnet.eu www.inequalities.eu).
Data | Temat |
---|---|
08.10.2019 | Rozpoczęcie roku szkoleniowego 2019/2020
1. Powietrze wewnątrz pomieszczeń – czego należy się obawiać |
12.11.2019 | 2. Różne oblicza sarkoidozy |
10.12.2019 | 3. Badania diagnostyczne – jak przygotować się do badań. Najczęstsze błędy pacjenta |
14.01.2020 | 4. Powikłania w badaniach diagnostycznych |
11.02.2020 | 5. Jak należy dbać o higienę wzroku? |
10.03.2020 | 6. Pyły w powietrzu atmosferycznym i ich konsekwencje dla zdrowia |
14.04.2020 | 7. Choroby układu moczowego i ich profilaktyka |
12.05.2020 | 8. Kurz domowy w aspekcie zagrożeń zdrowotnych |
09.06.2020 | 9. Choroby wątroby, ich źródła i profilaktyka
Podsumowanie wykładów – zakończenie roku szkoleniowego 2019/2020. |
W latach 1988-2001 Warszawska Szkoła Zdrowia działała przy Polskim Towarzystwie Higienicznym. 12 lutego 2002 r. powołano Stowarzyszenie „Warszawska Szkoła Zdrowia”, które zostało wpisano do Rejestru Stowarzyszeń KRS. 31 października 2002 r. Stowarzyszenie „Warszawska Szkoła Zdrowia” kontynuowało działalność edukacyjną i wydawniczą. Celem wszechnicy jest nauczanie zdrowego stylu życia jako podstawy zapobiegania głównie chorobom społecznym, kształtowanie umiejętności zachowania i doskonalenia zdrowia. Funkcjonowanie Warszawskiej Szkoły Zdrowia było możliwe dzięki dotacjom sponsorów, których lista z biegiem czasu się kurczyła.
Inicjatorką, założycielką i kierownikiem Warszawskiej Szkoły Zdrowia jest prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowa, która studiowała wychowanie fizyczne i biologię, uzyskała dyplomy Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Warszawskiego.
Jako pracownik naukowo-dydaktyczny pełniła funkcje: kierownika Pracowni Żywienia Sportowców i Zakładu Higieny AWF w Warszawie, kierownika Zakładu Higieny i Żywienia oraz prorektora ds. nauki AWF w Gdańsku i kierownika Zakładu Wychowania Zdrowotnego w Instytucie Kultury Fizycznej Uniwersytetu Szczecińskiego. Obecnie jest profesorem w Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie, kierunek Zdrowie Publiczne.
Prof. I. Celejowa poświęciła wiele lat popularyzowaniu nauki w zakresie promocji zdrowia, higieny i racjonalnego żywienia. W dziesiątą rocznicę działalności wszechnicy została odznaczona przez Prezydenta m.st. Warszawy prestiżowym „Medalem Okolicznościowym IV Wieki Stołeczności Warszawy” za obywatelską postawę i szczególny wkład pracy dla dobra Rzeczypospolitej.
Aktywność i osiągnięcia Warszawskiej Szkoły Zdrowia w krzewieniu wśród wszystkich kręgów społeczeństwa polskiego, idei zdrowia i prozdrowotnych zachowań, z wykorzystaniem różnorodnych form i metod oraz rodzimej tradycji, stały się wzorem dla innych wolnych wszechnic o podobnym profilu, istniejących w różnych miastach Polski.
Realizując hasło Światowej Organizacji Zdrowia (WHO): „Twoje zdrowie w Twoich rękach”, Warszawska Szkoła Zdrowia od 25. lat, raz w miesiącu (od października do czerwca) prowadzi otwarte wykłady popularnonaukowe dla mieszkańców stolicy i okolic. Początkowo spotkania Warszawskiej Szkoły Zdrowia odbywały się w Oddziale Warszawskimi Polskiego Towarzystwa Higienicznego przy ul. Karowej 31, w latach 2001-2003 w XL Liceum Ogólnokształcącym im. Stefana Żeromskiego, przy ul. Platynowej 1, a w r. 2004 r. gościny udzieliła Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie, w siedzibie przy ul. Rejtana16, gdzie co miesiąc odbywają się wykłady.
Wykładowcami, którzy pracują w wolnej wszechnicy bez wynagrodzenia, są wybitni specjaliści, także kierownicy i dyrektorzy instytutów naukowych, katedr i zakładów w uczelniach ( Polskiej Akademii Nauk, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (dawnej Akademii Medycznej), SGGW, Wojskowej Akademii Medycznej, Uniwersytetu Warszawskiego, Akademii Wychowania Fizycznego, Instytutu Badań Edukacyjnych, Instytutu Matki i Dziecka, Instytutu Farmaceutycznego, Instytutu Reumatologicznego, Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc, Instytutu Żywności i Żywienia; Szpitala MSWiA, Szpitala Zakaźnego; Polskiego Towarzystwa Higienicznego, Towarzystwa Planowania Rodziny, Narodowego Instytutu Zdrowia (d. Państwowy Zakład Higieny).
Tematyka wykładów obejmuje najważniejsze problemy zdrowotne w Polsce, występujące w skali społecznej, jak: choroby serca i układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, otyłość, osteoporoza, reumatyzm, nowotwory, choroby przewodu pokarmowego i układu oddechowego, nerwice, psychozy, choroba Alzheimera i inne choroby mózgu, choroby zakaźne, w tym grypa, gruźlica i AIDS; wiele uwagi poświęca się też zwalczaniu nikotynizmu, alkoholizmu i innych uzależnień, a także higienie środowiska i ekologii, higienie ogólnej i osobistej, higienie pracy, higienie psychicznej i higienie życia codziennego, edukacji seksualnej. W zapobieganiu i leczeniu chorób społecznych ważną rolę odgrywa zdrowy styl życia, na który składają się: higiena, aktywność fizyczna, racjonalne żywienie, unikanie uzależnień; umiejętność rozładowywania stresów; akceptacja własnego „ja”; pogoda ducha i życzliwość dla innych; umiejętność życia w rodzinie, w grupie społecznej, w pracy zawodowej; umiejętność życia w zgodzie z przyrodą.
Plan wykładów jest tak układany, aby tematyka z różnych cyklów przeplatała się, co pozwala utrzymać zainteresowanie i uwagę słuchaczy. Od początku istnienia Warszawskiej Szkoły Zdrowia do czerwca 2011 r. przeprowadzono 204 wykłady, w których każdorazowo uczestniczyło od 100 do 300 i więcej słuchaczy. Dzięki miłej atmosferze i wysokiemu poziomowi prelekcji, frekwencja rośnie z roku na rok; spora grupa osób uczęszcza na spotkania od kilku, kilkunastu, a nawet 25. lat. Na każdym odczycie zjawiają się też nowi słuchacze. W wielu wykładach uczestniczy młodzież szkolna i studenci. Wykład trwa godzinę, ale znacznie dłużej trwają odpowiedzi na pytania i dyskusje.
W roku szkoleniowym 1994/1995 Warszawska Szkoła Zdrowia wprowadziła spotkania panelowe w ramach cyklu: „Biesiady o zdrowiu”. Dotychczas odbyło się 11 takich spotkań na tematy aktualnie nurtujące społeczeństwo, np. medycyna naturalna, bezpieczna żywność, racjonalne spożywanie tłuszczów, wojna i pokój masła z margaryną, prawdy i mity o piciu alkoholu, choroby układu krążenia, zanieczyszczenia chemiczne żywności, współczesna kosmetologia, tzw. dieta optymalna i zapobieganie narkomanii, produkty prozdrowotne w jadłospisie.
Dla odbiorców opublikowano zbiór wykładów w formie dwóch monografii pt. Warszawska Szkoła Zdrowia – cz. I, jako nr 48 czasopisma „Problemy Higieny” Polskiego Towarzystwa Higienicznego (1996), z wyborem wykładów wygłoszonych w pierwszym pięcioleciu i część II, jako nr 49 „Problemów Higieny” PTH (1998) z wyborem wykładów wygłoszonych w okresie dziesięciolecia istnienia Szkoły. Oba tomy ukazały się pod redakcją prof. Ireny Celejowej. Sponsorami wydawnictw były: Ministerstwo Zdrowia, Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Zarząd m.st. Warszawy. Wykłady z lat 1999-2000 ukazały się w sześciu zeszytach serii pt. „Szkoła Zdrowia” na łamach czasopisma „EKO-DOM”.
W wyniku wygranego konkursu Ministerstwa Zdrowia, w 2001r. ukazało się nowe czasopismo „Roczniki Warszawskiej Szkoły Zdrowia”. Redaktorem naczelnym „Roczników WSZ” jest również prof. Irena Celejowa.
Powodzenie „Roczników WSZ” jest związane z publikowaną na ich lamach ciekawą i aktualną tematyką w zakresie edukacji zdrowotnej społeczeństwa polskiego oraz przystępną formą opracowania. Roczniki WSZ docierają do odbiorców z terenu całej Polski: promotorów zdrowia, lekarzy, farmaceutów, do stacji sanitarno – epidemiologicznych, podobnych wolnych wszechnic w innych miastach oraz do różnych organizacji i redakcji czasopism, zajmujących się problematyką zdrowia, higieną, dietetyką, profilaktyką oraz rekreacją fizyczną i treningiem zdrowotnym. „Roczniki WSZ” cieszą się wielkim uznaniem specjalistów i szerokiego grona czytelników. Monografie i czasopisma Warszawskiej Szkoły Zdrowia stanowią jej trwały dorobek. Słuchacze Szkoły otrzymują bezpłatnie materiały dydaktyczne i „Roczniki Warszawskiej Szkoły Zdrowia”.
Główne miejsce w czasopiśmie zajmują wygłaszane w danym roku szkoleniowym wykłady. Oprócz wykładów i artykułów pismo zawiera stałe rubryki, jak: Inicjatywa godna naśladowania , W pracowniach i laboratoriach naukowych W naszej bibliotece oraz Co piszą inni (o najnowszych książkach bądź wypisach z książek i czasopism naukowych – o stylu życia i sposobie żywienia). Teksty urozmaicają przerywniki literackie: wiersze, fraszki czy aforyzmy. Na okładce widnieje „Hygiea”, reprodukcja namalowanego w 1934 r. obrazu Piotra Stachiewicza (własność Muzeum Farmacji w Krakowie). W opinii Czytelników i znakomitych znawców zagadnień promocji zdrowia, które są treścią czasopisma, jest to wydawnictwo potrzebne i spełniające należycie swoje zadanie społeczne.
A oto fragment opinii eksperta w dziedzinie higieny i promocji zdrowia, prof. dr hab. n. med. Henryk Kirschnera:
„Roczniki WSZ” stanowią wysoce społecznie użyteczną pozycję wydawniczą, nawiązującą do najlepszych tradycji popularyzacji wiedzy o zdrowiu, jak również w pełni odpowiadającą wymaganiom merytorycznym w tej dziedzinie.
Warszawską Szkolę Zdrowia można nazwać „krzewicielką kultury zdrowotnej społeczeństwa”. Sukces Szkoły jako publicznej instytucji dydaktyczno-naukowej wynika z wielkiego zapału i społecznego zaangażowania grupy wolontariuszy w pracę na rzecz poprawy stanu zdrowia i aktywności populacji Warszawy. Dwudziestopięcioletnia, systematyczna działalność edukacyjno-oświatowa Warszawskiej Szkoły Zdrowia – zgodnie z opinią wielu uczonych, zasługuje na słowa najwyższej pochwały: Summa cum laude.
W opracowaniu wykorzystano obszerne fragmenty publikacji: M. Rotkiewicz „Kultura Fizyczna” ,2003, nr 7-8 oraz I. Celejowej „Zdrowie Publiczne”, 2006, nr 4
Data | Temat |
---|---|
09.10.2018 | Rozpoczęcie roku szkoleniowego 2018/2019
1. Zanieczyszczenia powietrza w Europie i Polsce a zdrowie – najnowsze raporty |
13.11.2018 | 2. Najczęstsze problemy zdrowotne osób starszych, jak sobie z nimi radzić i jak im zapobiegać? |
11.12.2018 | 3. Choroby odzwierzęce, w tym afrykański pomór świń – zagrożenie dla zdrowia ludzi |
08.01.2019 | 4. Zakażenia szpitalne, w tym sepsa – współczesne zagrożenia i prewencja |
12.02.2019 | 5. Choroby reumatyczne, ich charakterystyka. Jak się przed nimi bronić? |
12.03.2019 | 6. Probiotyki, prebiotyki, suplementy diety. Jak działają i czym się od siebie różnią? |
09.04.2019 | 7. Zakażenia układu oddechowego i skutki zdrowotne (wybrane przypadki) |
14.05.2019 | 8. Wątroba i jej znaczenie dla organizmu człowieka. Najczęstsze schorzenia, ich przyczyny oraz profilaktyka. |
11.06.2019 | 9. Kąpieliska, ocena ich przydatności do użytku, zagrożenia.
Podsumowanie wykładów – zakończenie roku szkoleniowego 2018/2019. |
Data | Temat | Wykładowca |
---|---|---|
11.10.2016 | 1. Żywienie w profilaktyce nowotworów – nowe spojrzenie naukowe | dr Aleksandra Kozłowska
Warszawski Uniwersytet Medyczny, |
08.11.2016 | 2. Szczepienia przeciw grypie – fakty i mity | dr hab. n.med. Aneta Nitsch-Osuch
Kierownik Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego, |
13.12.2016 | 3. Tasiemce nadal groźne pasożyty | prof. dr hab. n.med. Józef Knap
Kierownik Zakładu Epidemiologii, |
10.01.2017 | 4. Reumatoidalne zapalenie stawów – wczesna diagnostyka i leczenie | dr n.med. Krzysztof Kanecki
Warszawski Uniwersytet Medyczny, |
14.02.2017 | 5. Profilaktyka w chorobach nerek | dr hab. n.med. Michał Ciszek
Warszawski Uniwersytet Medyczny, |
Data | Temat | Wykładowca |
---|---|---|
13.10.2015 | 1. Terapia szyta na miarę. Czy indywidualizacja terapii jest konieczna? | prof. dr hab. Piotr Tomaszewski
Dziekan Wydz. Ekologii Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie Zakład Biochemii i Chemii Klinicznej WUM w Warszawie |
10.11.2015 | 2. Dlaczego podczas spotkań towarzyskim spożywamy więcej? Perspektywa psychologiczna | Dr Mariusz Jaworski
Zakład Psychologii Medycznej WUM w Warszawie |
08.12.2015 | 3. Bezpieczeństwo i skuteczność farmakoterapii | prof. dr hab. Jan Pachecka
Zakład Biochemii i Chemii Klinicznej WUM w Warszawie Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie |
12.01.2016 | 4. Alergie – choroby XXI w.Epidemiologia alergii i astmy w Polsce | prof. dr hab. n. med. Bolesław Samoliński
kierownik Zakładu Profilaktyki Zagrożeń Środowiskowych i Alergologii, Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny |
09.02.2016 | 5. Depresje w ciągu życia ludzkiego | prof. dr hab. n. med. Tadeusz Parnowski
kierownik II Kliniki Psychiatryczna Instytutu Psychiatrii i Neurologii |
08.03.2016 | 6. Zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego jako główny czynnik środowiskowego zagrożenia zdrowotnego | mgr Krzysztof Skotak
Kierownik Pracowni Monitoringu Środowiska Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny |
12.04.2016 | 7. Higiena mózgu. Czy mózg ma płeć? | dr Grażyna Brzuszkiewicz-Kuźmicka
Kierownik Zakładu Rehabilitacji w Pediatrii i Neurologii AWF w Warszawie |
10.05.2016 | 8. Wielokierunkowa -plejotropowa- rola witaminy D | prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
kierownik Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia |
14.06.2016 | 9. Zagrożenia zdrowotne związane z ekspozycją na naturalne promieniowanie nadfioletowe i ich profilaktyka | dr med. Elżbieta Łastowiecka – Moras
Pracownia Fizjologii i Higieny Pracy Zakład Ergonomii CIOP Warszawa |
Data | Temat | Wykładowca |
---|---|---|
14.10.2014 | 1. Ekologia miast – zdrowe miasto, zdrowi mieszkańcy | prof. dr hab. Henryk Zimny
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie Katedra Ochrony Środowiska SGGW w Warszawie |
18.11.2014 | 2. Pieczywo wczoraj i dziś | prof. dr hab. Alicja Ceglińska
Kierownik Zakładu Technologii Zbóż SGGW w Warszawie |
09.12.2014 | 3. Wegetarianizm i weganizm aspekty zdrowotne | mgr Jakub Sobiecki
stażysta Cancer Epidemiology Unit na Uniwersytecie Oksfordzkim |
13.01.2015 | 4. Żywienie a choroby oczu | Dr hab. Jadwiga Hamułka
Katedra Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie |
10.02.2015 | 5. Mikrobiom człowieka – mikroorganizmy w zdrowiu i chorobie | dr hab. n. med. Marta Wróblewska
epidemiolog, Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej WUM w Warszawie |
10.03.2015 | 6. Diagnostyka i leczenie przewlekłej choroby żylnej cz.1 | dr n. med.Tomasz.Grzela
flebolog, Katedra i Zakład Histologii i Embriologii WUM w Warszawie |
14.04.2015 | 7. Diagnostyka i leczenie przewlekłej choroby żylnej cz.2 | Pdr n. med.Tomasz.Grzela
flebolog, Katedra i Zakład Histologii i Embriologii WUM w Warszawie |
12.05.2015 | 8. Zespoły bólowe kręgosłupa – leczenie i profilaktyka | dr Grażyna Brzuszkiewicz-Kuźmicka
Kierownik Zakładu Rehabilitacji w Pediatrii i Neurologii AWF w Warszawie |
09.06.2015 | 9. Dlaczego azbest jest groźny? | mgr Agnieszka Chruścikowska
Zakład Biologii Medycznej WUM w Warszawie |
Data | Temat | Wykładowca |
---|---|---|
08.10.2013 | 1. Oczekiwania konsumentów wobec produktów spożywczych ze względu na ich walory zdrowotne | Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska
Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie |
12.11.2013 | 2. Jakie jest zdrowie naszych dzieci | Prof. dr hab. n. med. Barbara Woynarowska
Kierownik Zakładu Biomedycznych i Psychologicznych Podstaw Edukacji, Uniwersytet Warszawski |
10.12.2013 | 3. Choroby urologiczne, zapobieganie i leczenie | Prof. dr hab. n. med. Piotr Radziszewski
Kierownik Zakładu Urologii WUM |
14.01.2014 | 4. Cukrzyca – epidemia XXI wieku. Zapobieganie. Leczenie. Osiągnięcia w Polsce. | Prof. dr hab. n. med. Waldemar Karnafel
Kierownik Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii WUM |
11.02.2014 | 5. Profilaktyka chorób serca | lek. med. Joanna Grabska |
11.03.2014 | 6. Szkodliwość hałasu dla zdrowia | Doc. dr Danuta Niedźwiecka-Kącik
AWF Warszawa, Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie |
08.04.2014 | 7. Wykorzystanie urlopu dla wzmocnienia zdrowia | Prof. dr hab. Ewa Kozdroń
Kierownik Zakładu Rekreacji Ruchowej, AWF Warszawa |
13.05.2014 | 8. Suplementy – fakty i mity | Prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
Kierownik Zakładu Opieki Farmaceutycznej WF WUM |
10.06.2014 | 9. Rehabilitacja w przywracaniu sprawności psychofizycznej | Dr Beata Wojtyczek
Zakład Antropologii i Promocji Zdrowia, AWF Warszawa |
Data | Temat | Wykładowca |
---|---|---|
09.10.2012 | 1. Zagrożenie tzw. „grypą żołądkową” | Prof. dr hab. Bogumiła Litwińska
Kierownik Zakładu Wirusologii Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH |
13.11.2012 | 2. BIESIADA O ZDROWIU
|
Inspektor Marek Fidos
Dyr. Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji (20 min.) Prof. dr hab. Ryszard Stefański Uczelnia Łazarskiego (20 min.) Dr n. med. Szyrwiński CSK MSWiA (20 min.) Mgr Marcin Żukowski WSEiZ Absolwent (20 min) |
11.12.2012 | 3. Sport i sztuka. 100-lecie Olimpijskich Konkursów Sztuki | Doc. dr Krzysztof Zuchora
AWF w Warszawie |
08.01.2013 | 4. Postępy w leczeniu chorób psychicznych | Prof. dr hab. n. med. Jacek Wciórka
Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie |
12.02.2013 | 5. Manipulacje producentów masła i przetworów mlecznych ze szkodą dla konsumentów | Prof. dr hab. Franciszek Świderski
Kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW |
12.03.2013 | 6. Jaką wodę pijemy? | Dr inż. Jan Sobótka
Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM |
09.04.2013 | 7. Czynniki ryzyka w nowotworach złośliwych | Prof. dr hab. n. med. Witold Zatoński
Kierownik Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów Centrum Onkologii w Warszawie |
14.05.2013 | 8. Trend światowy w stosowaniu „zielonych” energii. Doświadczenia Polski | Dr inż. Jarosław Osiak
WSEiZ w Warszawie |
11.06.2013 | 9. Każdy musi umieć pływać! | Prof. dr hab. Andrzej Kosmol
Kierownik Zakładu Sportu Niepełnosprawnych Wydział Rehabilitacji AWF w Warszawie |
Data | Temat | Wykładowca |
---|---|---|
11.10.2011 r. | 1. Żywienie a nasze geny | Prof. dr hab. Grażyna Nowicka
Kierownik Zakładu Genomiki Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie |
08.11.2011 r. | 2. Choroby na skutek wadliwego działania układu odpornościowego |
Dr n. med. Paweł Grzesiowski
Kierownik Zakładu Profilaktyki Zakażeń i Zakażeń Szpitalnych Narodowy Instytut Leków w Warszawie |
13.12.2011 r. | 3. Higiena mieszkań | Dr inż. Irena Kosińska
Instytut Medycyny Społecznej Warszawski Uniwersytet Medyczny,Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania |
10.01.2012 r. | 4. Żeby nas nie zasypały śmieci | Prof. dr hab. Małgorzata Grodzińska-Jurczak
Kierownik Zakładu Ochrony Przyrody i Edukacji Środowiskowej Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytet Jagielloński w Krakowie |
14.02.2012 r. | 5. O zachowanie rodziny | Mgr Mariola Kosowicz
Psycholog kliniczny, psychoterapeuta Centrum Onkologii w Warszawie |
13.03.2012 r. | 6. Mądra reklama | Doc. dr inż. Jan Cetner
Dziekan Wydziału Zarządzania Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie |
10.04.2012 r. | 7. Szczepienia główną bronią w zapobieganiu chorobom zakaźnym | Prof. dr hab. n. med. Andrzej Zieliński
Kierownik Zakładu Epidemiologii Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny w Warszawie |
08.05.2012 r. | 8. Czy Polacy są zdrowi? | Prof. dr hab. n. med. Mirosław J. Wysocki
Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny Kierownik Zakładu Promocji Zdrowia i Szkolenia Podyplomowego |
12.06.2012 r. | 9. Ruch to zdrowie ciała i umysłu | Prof. dr hab. Ewa Kozdoń
Kierownik Zakładu Rekreacji Ruchowej Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie |
Prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowa studiowała wychowanie fizyczne i biologię, uzyskała dyplomy Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Warszawskiego. Jest specjalistką w zakresie higieny, promocji zdrowia i żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia sportowców. Jako pracownik naukowo-dydaktyczny pełniła funkcje: kierownika Pracowni Żywienia Sportowców i Zakładu Higieny AWF w Warszawie, kierownika Zakładu Higieny i Żywienia oraz prorektora ds. nauki AWF w Gdańsku i kierownika Zakładu Wychowania Zdrowotnego w Instytucie Kultury Fizycznej Uniwersytetu Szczecińskiego.
Jest profesorem w Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie – kierunek Zdrowie Publiczne. Skrypty i podręczniki pióra Ireny Celejowej stały się nieodłączną pomocą dla lekarzy, trenerów i studentów. Są to głównie: „Teoria i profilaktyka żywienia sportowców” (1983), „Odżywianie sportowców” (1981), „Rekord na talerzu czyli tajniki kuchni sportowca” (1990), „Żywienie w treningu i walce sportowej” (2001), „Żywienie w sporcie” (2008), „Wysiłek fizyczny a żywienie” (rozdział w pracy zbiorowej, 2011). Dorobek naukowy prof. I. Celejowej obejmuje ok. 200 prac naukowo-badawczych, przeglądowych, poglądowych i popularnonaukowych, w tym 18 w czasopismach i monografiach zagranicznych oraz 10 rozdziałów w pracach zbiorowych. Brała udział – z wygłoszeniem referatów – w spotkaniach naukowych w Czechosłowacji (czterokrotnie), Francji, Hiszpanii, Niemczech, Włoszech, USA i ZSRR.
Najważniejszym kierunkiem badań naukowych prof. I. Celejowej było zapotrzebowanie żywieniowe sportowców klasy olimpijskiej (Prowadziła zespołowe badania dobowych wydatków energetycznych w oparciu o koszta energetyczne różnych czynności sportowych, zaczerpnięte z piśmiennictwa i w przeważającej mierze z badań własnych metodą kalorymetrii pośredniej. Badania całych bloków i ogólnej objętości treningów w biatlonie i zapasach w stylu wolnym były pierwszymi w literaturze światowej). W okresie dyskusji w świecie nad zapotrzebowaniem na białko w pracy fizycznej i w sporcie, kiedy przeważały opinie wśród czołowych fizjologów, że jest ono takie samo, jak dla osób nieaktywnych fizycznie, podjęła trudne badania na olimpijczykach na temat bilansów azotowych. Badając także azot wydalany wraz z potem udowodniła, że ucieczka azotu tą drogą jest czynnikiem limitującym zapotrzebowanie na białko u sportowców wyczynowych, które sięga 2,0 – 2,8 g/kgmc. Praca na ten temat zamieszczona w prestiżowym czasopiśmie „Nutrition and Metabolism”, dotycząca wyników badań nad bilansem azotowym i wydatkiem energii u ciężarowców rozbudziła wielkie zainteresowanie w świecie i jest dotychczas cytowana w piśmiennictwie zagranicznym. W wieloletnich zespołowych badaniach bilansowych nad regulowaniem masy ciała u zapaśników w stylu wolnym udowodniła, że najlepszą metodą jest stosowanie przez dłuższy czas ujemnego bilansu energetycznego. Krótkotrwałe zaś odwodnienie można dopuszczać pod warunkiem rehydratacji uzupełniającej także straty pierwiastków mineralnych, głównie sodu i potasu jeszcze przed startem. Wyniki wieloletnich badań posłużyły I. Celejowej do opracowania norm żywieniowych i przykładowych racji pokarmowych dla 46. dyscyplin sportowych, turystyki i studentów wf.
Prof. I. Celejowa badała też warunki mikroklimatyczne, higienę i bezpieczeństwo pracy w obiektach wychowania fizycznego i sportu, warunki higieniczne basenów pływackich i letnich obozów sportowych studentów wychowania fizycznego, higieniczne aspekty ławek szkolnych i in. Na podstawie wyników badań własnych i różnych autorów opracowała memoriał do władz sportowych i szkolnych.
Talent popularyzatorski I. Celejowej można śledzić w licznych publikacjach nt. zdrowego stylu życia, w czasopismach i poczytnych książkach: „Zdrowie przez cały rok” (1993, 1995), „Mody i diety w żywieniu – kompendium wiedzy o żywności i żywieniu” (1997), „Klucz do zdrowego żywienia” (2001).
25. rok prof. I. Celejowa kieruje wolną, społeczną wszechnicą „Warszawską Szkołą Zdrowia”, która zyskała znakomitą opinię, podobnie jak czasopismo „Roczniki Warszawskiej Szkoły Zdrowia”, którego jest redaktorem naczelnym.
Od 2007 roku Warszawska Szkoła Zdrowia znajduje się w „Katalogu Dobrych Praktyk Unii Europejskiej” wśród 100 najlepszych pozarządowych organizacji w Europie.
Irena Celejowa nieustannie piórem i wystąpieniami publicznymi rekomenduje przywrócenie w polskich szkołach obowiązkowego przedmiotu o zdrowiu.
Za swą działalność naukową, popularyzatorską i społeczną, została odznaczona: m. in. Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia RP (2008), „Tytułem Honorowym Zasłużony Nauczyciel” (1987), Złotą Odznaką Honorową za Zasługi dla Warszawy” (1985), „Medalem Okolicznościowym IV Wieki Stołeczności Warszawy”, a także dyplomami „Popularyzator Nauki” (2005, 2006) i „Wyróżnieniem Nagrodą im. Profesora Aleksandra Szczygła”. Jest członkiem zwyczajnym Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych.
Warszawska Szkoła Zdrowia przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania
ul. Olszewska 12
00-792 Warszawa
Adres do korespondencji:
ul. Wiśniowa 14/14
02-563 Warszawa