Warszawska Szkoła Zdrowia działająca przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania zaprasza na wykład otwarty pt. „Żywienie w chorobach oczu”, który wygłosi dr hab. Jadwiga Hamułka. Spotkanie odbędzie się we wtorek, 13. stycznia 2015 r. o godz. 17.00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania w Warszawie przy ulicy Rejtana 16. Wstęp wolny!
W ostatnim czasie coraz większą uwagę zwraca się na rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób oczu, związanych z wiekiem, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) oraz zaćma. Są one główną przyczyną utraty lub pogorszenia widzenia u osób dorosłych. Prawidłowo zestawiona dieta, bogata w warzywa i owoce, będące dobrym źródłem karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), zawierająca wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, występujące w rybach morskich, oleju rybim i owocach morza, jest podstawą profilaktyki tych chorób. Zmniejszenie spożycia soli kuchennej, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego może przyczyniać się do zmniejszenia występowania chorób współtowarzyszących, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia.
Z właściwymi wyborami żywieniowymi zapozna nas wybitna specjalistka, dr hab. Jadwiga Hamułka, prodziekan ds. studiów niestacjonarnych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, profesor w Katedrze Żywienia Człowieka.